فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان - سال دهم شماره 2 (پیاپی 39، تابستان 1390)

مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
سال دهم شماره 2 (پیاپی 39، تابستان 1390)

  • ویژه نامه آموزشی
  • تاریخ انتشار: 1390/05/05
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محسن رضاییان صفحه 1
  • آزاده روح الامینی، علی اکبر حق دوست، بهنام صادقی راد، مجید فصیحی هرندی صفحه 3
    زمینه و هدف
    بررسی متون علمی موجود که به تحلیل جوانب مختلف آموزش دکترای تخصصی پرداخته و راهکارهایی را جهت بهبود آموزش PhD در دنیا ارائه داده اند، می تواند به بهبود نظام ارتقاء دانش در کشور کمک نماید. برای شناسایی مهم ترین نکات بیان شده در خصوص مدل های رایج تربیت دانشجویان دکترای تخصصی در سطح دنیا و نقاط قوت و ضعف آنها و همچنین شناسایی مهم ترین برنامه های توسعه آینده، مقالات منتشر شده در بانک های اطلاعاتی عمده به صورت ساختار یافته مورد بررسی قرار گرفتند.
    مواد و روش ها
    در این مرور ساختاریافته، بانک های اطلاعاتی Pubmed، Scopus و موتور جستجوی Google Scholar در فاصله سال های 1998 تا 2008 با استفاده از 10 کلید واژه اولیه مورد بررسی قرار گرفته و سپس بر اساس میزان ارتباط مقالات با موضوع پژوهش و نظر تخصصی گروه تحقیق، مقالات مرتبط انتخاب و تحلیل محتوا شدند.
    یافته ها
    در این بررسی، 32 مقاله کاملا مرتبط انتخاب شد. در این مقالات مطالبی پیرامون مدل های آموزشی جدید، شیوه های پیشنهادی برای جذب دانشجو، روش های جدید هدایت و راهنمائی دانشجو، هدفمند نمودن آموزش و ارتباط آن با صنعت و نیازهای جامعه و راه های مختلف ارزشیابی دانشجو بیان شده بود. بررسی مقالات همچنین نشان داد که در کشورهای مختلف متدهای آموزشی، تعداد دانشجویان Ph.D بر حسب سن، جنس و ترکیب قومی با هم متفاوت می باشند. نگرانی ها و چالش های عمده آموزش دکترا در دنیا عمدتا در زمینه هایی مانند قوانین، مقررات و ترتیب دوره های آموزشی دانشجویان Ph.D، کیفیت دوره و نظم آموزشی در برنامه ها، کیفیت راهنمایی دانشجو، طول دوره و ترک تحصیل، افزایش تعداد دانشجو، بازار کار و اشتغال، مهارت ها و صلاحیت فارغ التحصیلان، تامین هزینه ها، تبادل دانشجو و همکاری بین دانشگاهی و جذب دانشجویان خارجی می باشد.
    نتیجه گیری
    در کشور باید به مدل های متنوع آموزش دکترا مانند مدل مبتنی بر پژوهش بسیار بیشتر بها داده شود و بر لزوم تنوع بخشی به مدل های آموزش و فراهم کردن شرایط لازم برای تربیت افراد واجد شرایط در مدل های آموزشی متناسب جهت پاسخ به نیازهای حال و آینده جامعه تاکید می گردد.
    کلیدواژگان: دکترای تخصصی، آینده نگاری رشد علمی، ایران، رشد و توسعه تحصیلات تکمیلی، آموزش عالی، مرور ساختاریافته
  • رضا وزیری نژاد، مهران سلطانی، محمد محسن تقوی، محسن رضاییان صفحه 19
    زمینه و هدف
    توانایی پزشکان در مراکز بهداشتی و درمانی شهری و روستایی می تواند به عنوان یک عامل اصلی در موفقیت برنامه های خدمات بهداشتی و درمانی کشوری از اهمیت بسیار بالایی برخوردار باشد. در این مطالعه، میزان تاثیر حضور این پزشکان و استفاده از تجارب آنها در آموزش دانشجویان پزشکی کارورز بهداشت مورد بررسی قرار گرفته است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مداخله ای دو دوره دانشجویان پزشکی کارورز بهداشت (30 نفر در هر گروه) در دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان به عنوان آموزش گیرندگان و تمامی پزشکان (12 نفر) شاغل در مراکز بهداشتی و درمانی آموزشی دانشگاه وارد مطالعه شدند. پزشکان مذکور در کارگاه های آموزشی که توسط گروه آموزشی پزشکی اجتماعی برگزار گردید، شرکت نمودند تا با نحوه مشارکت خود آشنا گردند. اطلاعات مورد نظر از دو گروه (گروه آموزش دیده در مراکز فاقد پزشک همکار و گروه آموزش دیده در مراکز دارای پزشک همکار) پس از پایان دوره و نیز در طول دوره با استفاده از پرسش نامه جمع آوری شد. سه شاخص نمره کل کارورزی؛ میزان رضایت از دوره و نمره آزمون علمی برای مقایسه بین دو گروه به کار رفت. اطلاعات با استفاده از آزمون های t و Mann Whitney U test و آزمون غیرپارامتریک مجذور کای مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    هیچ گونه اختلاف آماری معنی دار بین دو گروه از نظر سن، جنس و وضعیت درسی در شروع بررسی وجود نداشت. میانگین نمره کارورزی کسب شده توسط دانشجویان آموزش دیده در مراکز دارا و فاقد پزشکان آموزش دیده به ترتیب 98/0 ± 18 و 2/1 ± 3/17 (از 20) و میانگین نمرات علمی به ترتیب 1/1 ± 9/2 و 78/0 ± 1/2 بوده است (از 5). نتایج نشان داد میانگین نمرات در گروه دانشجویان دوره دیده در مراکز دارای پزشک آموزش دیده به طور معنی داری بیش از گروه دیگر می باشد (01/0 p<).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که همکاری آموزشی پزشکان شاغل در مراکز بهداشتی و درمانی در امر آموزش دانشجویان پزشکی کارورز نه تنها سطح علمی و عملی کارورزان را افزایش می دهد بلکه در مجموع، رضایت دانشجویان پزشکی کارورز را از طی دوره آموزشی کارورزی بهداشت نیز ارتقاء می بخشد.
    کلیدواژگان: کارورز بهداشت، پزشک عمومی، آموزش پزشکی جامعه نگر
  • حمید بخشی، عبدالله جعفرزاده، طاهره علی محمدی عبدال آبادی صفحه 31
    زمینه و هدف
    تعیین کیفیت خدمات آموزشی و در پی آن اتخاذ استراتژی هایی برای رفع یا کاهش شکاف کیفیت، اولین گام اساسی در تدوین برنامه های ارتقای کیفیت، محسوب می شود. این مطالعه، با هدف تعیین دیدگاه دانشجویان از وضعیت موجود و مطلوب کیفیت خدمات آموزشی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه ای توصیفی- مقطعی در سال تحصیلی 1388-1387 بر روی 310 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان که با روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند، انجام گرفت. گردآوری داده ها به کمک پرسش نامه پایا و روا که بر اساس ابزار SERVQUAL (Service Quality) تنظیم شده بود و کیفیت خدمات آموزشی را در پنج بعد اندازه گیری می کند، صورت گرفت. تفاضل نمره وضعیت موجود و مطلوب از نظر دانشجویان، به عنوان شکاف کیفیت تلقی شد. داده ها در برنامه SPSS ثبت و با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های t و ANOVA تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین نمره شکاف کیفیت خدمات آموزشی از نظر دانشجویان در دانشکده ها 9/0±52/1- بود. بیشترین میانگین شکاف کیفیت در دانشکده دندان پزشکی (9/0±01/2-) و پزشکی (8/0± 88/1-) و کمترین میانگین شکاف کیفیت در دانشکده پیراپزشکی (7/0±2/1-) بود. نتایج نشان دهنده وجود تفاوت معنی دار نمره شکاف کیفیت در پنج بعد خدمات بود. بعد همدلی و اطمینان دارای کمترین میانگین شکاف کیفیت (1±40/1-) و بعد ملموس دارای بیشترین میانگین شکاف کیفیت (2/1±8/1-) بودند.
    نتیجه گیری
    وجود شکاف منفی در کیفیت خدمات آموزشی، مبتنی بر عدم جوابگویی خدمات آموزشی به انتظارات دانشجویان می باشد. برای بهبود این وضع لازم است کارگاه های آموزشی نحوه ارائه خدمت به دانشجویان و برقراری ارتباط با آنان و کارگاه هایی در جهت افزایش مهارت های فنی کارکنان برگزار شود و در جهت بهبود وضعیت ظاهری فضاها، امکانات آموزشی و منابع، توجه بیشتری مبذول گردد.
    کلیدواژگان: شکاف کیفیت، خدمات آموزشی، دانشجویان
  • نرگس خانجانی، مریم صابر صفحه 41
    زمینه و هدف
    اولین دوره آموزش غیرحضوری گواهینامه عالی بهداشت در ایران در دانشگاه علوم پزشکی کرمان با پذیرش 30 دانشجو از بهمن 1386 آغاز شد. لازم بود تجربیات این دوره بررسی و ثبت گردد تا برای تصحیح و برگزاری دوره های مکاتبه ای مشابه در سایر رشته ها و در دانشگاه های دیگر کشور به کار گرفته شود.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر به روش کیفی و فنومنولوژی توصیفی انجام شد. با تمام اساتید درگیر در تدریس مکاتبه ای، مصاحبه انجام شد. از سوالات باز و نیمه ساختار یافته استفاده گردید. اطلاعات کدگذاری و طبقه بندی شدند و به روش آنالیز موضوعی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. برای تایید صحت مطالب از دو نفر از اساتید شرکت کننده خواسته شد که متن نهایی را مطالعه کنند و نظر بدهند.
    یافته ها
    اطلاعات در دو حیطه عمده طبقه بندی شدند. حیطه اول، نگرانی اساتید در مورد کیفیت آموزش دانشجویان بود. اکثر اساتید تصور می کردند دانشجویان مکاتبه ای، به خوبی دانشجویان حضوری مطالب را نیاموخته اند، سوالاتشان بدون جواب می ماند، برطرف کردن اشکالات شان دشوار است و دروس شان تلمبار می شود. حیطه دوم، مشکلات خود اساتید بود از جمله این که تدریس مکاتبه ای به خصوص در دروس فهمیدنی و عملی مشکل تر است، آماده سازی مطالب و ارتباط با تلفن و ایمیل بیشتر وقت می گیرد و چون با دانشجو ارتباط نزدیک ندارند، نمی توانند فیدبک سریع از دانشجو بگیرند. دیگر این که اساتید می بایست از قبل توجیه می شدند و زیرساختار تدریس مکاتبه ای از جمله ویدئوکنفرانس از قبل فراهم می شد.
    نتیجه گیری
    آموزش غیرحضوری در ایران هنوز در مراحل ابتدایی است و برای راه اندازی دوره های موفق باید برنامه ریزی مناسبی صورت گیرد. ایجاد زیرساختار مناسب، توجیه اساتید و دانشجویان قبل از شروع دوره و تحقیق و ارزشیابی مداوم در مورد کیفیت تدریس، لازم به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: آموزش غیرحضوری، دانشنامه عالی بهداشت، اساتید، دانشگاه علوم پزشکی کرمان
  • محسن رضاییان، رضا وزیری نژاد، عباس اسماعیلی، زینت سالم، محمد اسدپور، لیلا حیدری نژاد صفحه 55
    زمینه و هدف
    ارزیابی وضعیت موجود در حین اجرای فرآیند، بازخورد مطلوبی ایجاد خواهد کرد که مشخص می سازد برنامه اجرا شده، تا چه حد در دست یابی به اهداف از پیش تعیین شده، موفق بوده است. لذا ارزیابی درونی گروه پزشکی اجتماعی دانشکده پزشکی رفسنجان با هدف شناخت نقاط قوت و ضعف، به منظور اصلاح نقاط ضعف و تقویت نقاط قوت صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی، که در سال 1388-1387 انجام شد، ملاک های مدیر گروه، کارشناس گروه، تجهیزات گروه، کتابخانه، ارزشیابی نظرات دانشجویان (نظری، کارآموزی و کارورزی)، ترکیب اعضای هیئت علمی (ساختار و عملکرد پژوهشی) و نظرات همکاران گروه در ارتباط با کیفیت تدریس اعضای هیئت علمی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نشانگرهای مربوط به هر ملاک در فرم چک لیست تعیین شدند و با استفاده از جدول گورمن (Gourman) مورد مقایسه قرار داده شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از ارزیابی نشان داد که میانگین امتیازات حاصله از ملاک های مدیر گروه، کارشناس گروه، تجهیزات گروه، کتابخانه، اعضای هیئت علمی (ساختار و مسئولیت ها، عملکرد پژوهشی، کیفیت تدریس، نظر دانشجویان در مورد عملکرد آموزش نظری، کارآموزی و کارورزی) به ترتیب 89/4، 46/4، 5، 77/2، 79/4، 56/4، 15/4، 53/2 و 30/2 بود و امتیاز کلی ارزیابی درونی گروه معادل 8 3 /3 بود که با توجه به معیار رتبه بندی گورمن، در رده خوب به حساب می آید.
    نتیجه گیری
    با عنایت به نتایج حاصله، وضعیت گروه در بیشتر قسمت ها در حد بسیار قوی و قوی بود، ولی در سایر قسمت ها مانند کتابخانه، نظر دانشجویان در مورد عملکرد آموزش کارآموزی و کارورزی از کیفیت خوبی برخوردار نبود که باید گروه پزشکی اجتماعی در برنامه کارآموزی و کارورزی دانشجویان تجدید نظر کلی انجام داده و در صدد رفع نقاط ضعف و تقویت نقاط قوت برآید و نسبت به تجهیز و غنی تر نمودن کتابخانه گروه اقدام لازم را به عمل آورد.
    کلیدواژگان: ارزیابی درونی، گروه پزشکی اجتماعی، دانشکده پزشکی
  • حسن بابامحمدی، محمد اسماعیل پور، رضا نگارنده، ناهید دهقان نیری صفحه 67
    زمینه و هدف
    برنامه درسی دوره کارشناسی پرستاری بایستی سبب ارتقاء سطح مهارت های تفکر انتقادی دانشجویان گردد. هدف از مطالعه حاضر، مقایسه سطح مهارت تفکر انتقادی دانشجویان پرستاری سمنان با دانشگاه های علوم پزشکی تهران بوده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی است. حجم نمونه شامل کلیه دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی سمنان (70 نفر) و 120 نفر از دانشجویان دانشگاه های علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران و ایران که به شیوه تصادفی طبقاتی از ترم های اول و آخر انتخاب شده بودند، می باشد. ابزار پژوهش، آزمون مهارت های تفکر انتقادی کالیفرنیا فرم ب بود. این پرسش نامه حاوی 34 سوال است که تفکر انتقادی را در 5 حوزه مهارت های شناختی مورد بررسی قرار می دهد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تی و آنالیز واریانس استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که میانگین نمرات دانشجویان پرستاری دانشگاه سمنان و دانشجویان تهران در آزمون مذکور به ترتیب 45/2 ± 34/12 و 75/2 ± 45/10 بود که اختلاف از نظر آماری معنی دار بود (002/0= p، 95/1= t). در دانشگاه سمنان بین نمرات آزمون دانشجویان سال های مختلف اختلاف معنی داری وجود داشت (000/0= p، 28/4=60، F3). در دانشگاه های تهران فقط بین میانگین نمرات دانشجویان سال اول (04/11) و سال آخر کارشناسی (42/12) در آزمون مذکور اختلاف معنی داری مشاهده شد (007/0= p، 77/2-= t).
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان می دهد که دانشجویان پرستاری دانشگاه سمنان از سطح مهارت های تفکر انتقادی بالاتری نسبت به دانشجویان پرستاری دانشگاه های علوم پزشکی تهران برخوردار می باشند. همچنین، دانشجویان سال بالاتر نسبت به سال پایین از سطح مهارت های تفکر انتقادی بیشتری برخوردار هستند. پژوهشگران پیشنهاد می کنند روش های موثر در ایجاد تفکر انتقادی، به نحو مقتضی در آموزش دانشجویان در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، دانشجویان پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، دانشگاه های علوم پزشکی تهران
  • مصطفی صادقی، کریستوفر لینچ صفحه 79
    زمینه و هدف
    آموزش تعمیر به جای تعویض ترمیم های کامپوزیت مستقیم معیوب یک نگرانی بالینی است که در بین متخصصان دندان پزشکی ایران مطالعه نشده است. هدف از این مطالعه ارزیابی دیدگاه متخصصان دندان پزشکی ترمیمی در مورد آموزش تعمیر به عنوان یک روش محافظه کارانه، به جای تعویض ترمیم های کامپوزیت مستقیم معیوب در دانشکده های دندان پزشکی ایران بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی مقطعی، پرسش نامه ای حاوی 14 سوال به 126 متخصص دندانپزشکی ترمیمی شاغل در 18 دانشکده دندان پزشکی ارسال گردید. بیشتر سوالات در مورد انجام تعمیر به جای تعویض، میزان موفقیت تعمیر، آموزش تعمیر و تعویض کامپوزیت رزین معیوب و مدت دوام ترمیم تعمیر شده بود. داده ها توسط آمار توصیفی گزارش شدند.
    یافته ها
    میزان پاسخگویی به سوالات 3/68% (86 نفر) بود. اکثریت متخصصان (7/90%) تعمیر کامپوزیت رزین معیوب را انجام می دادند، فقط 3/9% از آنان تعویض را ترجیح دادند. شصت و یک نفر (9/70%) از شرکت کنندگان گزارش کردند که تکنیک های تعمیر را به عنوان یک درمان جایگزین برای تعویض ترمیم های مستقیم کامپوزیتی معیوب به دانشجویان آموزش می دهند؛ 51 (3/59%) و 42 (8/48%) نفر از آنان به ترتیب تکنیک های نظری و عملی تعمیر را در مقطع بالینی آموزش می دادند؛ دلایل آن به ترتیب حفظ بافت دندانی، کاهش اثرات مضر بر روی پالپ، کاهش زمان و هزینه درمان بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته ها، مبحث تعمیر ترمیم های کامپوزیتی مستقیم معیوب به صورت بسیار گسترده ای در دانشکده های دندان پزشکی ایران تدریس می شود. اکثر متخصصان دندان پزشکی ترمیمی، تعمیر این ترمیم ها را به عنوان یک درمان نهایی در نظر داشتند و گزارش کردند که میانگین طول عمر یک ترمیم کامپوزیتی تعمیر شده 5/4 سال است.
    کلیدواژگان: کامپوزیت رزین، آموزش، تعمیر، تعویض، دندان پزشکی ترمیمی
  • تابنده صادقی، عصمت نوحی، اکرم قهرمانیان صفحه 91
    زمینه و هدف
    پایان نامه دانشجویی از اهمیت خاصی برخوردار بوده و هرگونه توجه و دقت در امر پایان نامه نویسی و ارتقای کیفیت آن در آینده تحقیقاتی کشور بسیار مفید خواهد بود. از این رو، مطالعه حاضر با هدف ارزشیابی ساختار و رعایت نگارش علمی پایان نامه های کارشناسی ارشد پرستاری دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی، 75 پایان نامه کارشناسی ارشد پرستاری (انجام شده بین سال های 1388-1370)، به روش تصادفی ساده انتخاب و از لحاظ مشخصات کلی، ساختاری و محتوایی مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها توسط پرسش نامه ای که بر اساس اصول ارزشیابی نقادانه طراحی شده بود، جمع آوری گردید. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد.
    یافته ها
    امتیاز کل شاخص های 16 گانه در پایان نامه های مورد بررسی 37/10 ± 92/84 از 114 بود که بر اساس مقیاس 3 گزینه ای لیکرت در رده خوب قرار گرفت. بیشترین تطابق مربوط به شیوه نگارش صحیح (7/86%) و کمترین تطابق مربوط به چگونگی چکیده پایان نامه (3/29%) بود. پایان نامه هایی که از وجود دو استاد مشاور بهره مند شده و در سال های اخیر نوشته شده بودند از کیفیت بالاتری برخوردار بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر سیر بهبودی را در تدوین پایان نامه ها نشان داد. برای ارتقای وضعیت نگارش پایان نامه ها، اصلاحات در برنامه های آموزشی و برگزاری کارگاه های روش تحقیق ضروری است که پیشنهاد می شود مسئولین امر به این نکته توجه اساسی داشته باشند.
    کلیدواژگان: پایان نامه، کارشناسی ارشد، پرستاری، ارزشیابی
  • رضوان صدرمحمدی، مهرداد کلانتری، حسین مولوی صفحه 103
    زمینه و هدف
    مهارت های زندگی گروهی از مهارت ها و توانایی ها هستند که افراد را در برابر مشکلات و تعارض های بین فردی کمک می کنند. هدف از پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی آموزش مهارت های زندگی بر سلامت ذهن دختران دبیرستانی بوده است.
    مواد و روش ها
    روش انجام این مطالعه نیمه تجربی، به صورت پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری با گروه گواه است. جامعه آماری را دختران دانش آموز دبیرستانی شهرستان رفسنجان در سال تحصیلی 1389-1388 تشکیل می دادند. روش نمونه برداری، خوشه ایچند مرحله ای بود. 30 نفر از دانش آموزان که پایین ترین نمره را در پرسش نامه سلامت ذهن کسب کردند، انتخاب و به شکل تصادفی در دو گروه مساوی جایگزین شدند. اطلاعات توسط پرسش نامه سلامت ذهن مولوی و پرسش نامه محقق ساخته جمع آوری گردید. افراد گروه مداخله در یک برنامه آموزشی 90 دقیقه ای به مدت 8 جلسه شرکت نمودند، نمرات پس آزمون در جلسه آخر و نمرات پیگیری بعد از 1 ماه جمع آوری گردیدند. داده ها با نرم افزار SPSS و آزمون کوواریانس تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد که نمرات سلامت ذهن در گروه مداخله و گواه در پیش آزمون تفاوت معنی داری نداشته است، اما با ارائه آموزش مهارت های زندگی، نمرات پس آزمون در گروه مداخله به طور معنی داری بیشتر از گروه گواه بود (0001/0= p). این تفاوت در نمرات پیگیری نیز قابل مشاهده بود (0001/0= p).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان می دهد که آموزش مهارت های زندگی می تواند در افزایش احساس شادی و رضایت از زندگی موثر باشد.
    کلیدواژگان: سلامت ذهن، آموزش مهارت های زندگی، دانش آموزان
  • افشین بهمنی، علیرضا حیدرنیا، صدیقه سادات طوافیان صفحه 109
    زمینه و هدف
    وجود استرس در محیط زندگی امری اجتناب ناپذیر است. ناتوانی در مقابله با استرس می تواند به صورت واکنش های فیزیولوژیک و روانی تظاهر کند. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر آموزش در مقابله با استرس و کاهش میزان آن در دانش آموزان است.
    مواد و روش ها
    در مطالعه مداخله ای حاضر، داده ها با استفاده از پرسش نامه سنجش استرس کودرون از تمام دانش آموزان پسر واجد شرایط ساکن در خوابگاه شبانه روزی شهر سروآباد در سال 1388 جمع آوری و با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند. آموزش در 4 جلسه و به مدت 2 هفته به صورت حضوری با روش سخنرانی و پرسش و پاسخ صورت گرفت. از آزمون های آماری تی زوج، مجذور کای و من ویتنی جهت بررسی داده ها استفاده گردید.
    یافته ها
    مجموعا 70 دانش آموز پسر واجد شرایط در مطالعه شرکت نمودند. طبق نتایج مطالعه، قبل از آموزش 8/68% دانش آموزان استرس ناشی از محیط و 4/71% استرس ناشی از شخصیت را داشتند که بعد از آموزش این میزان به ترتیب به 1/37% و 3/44% کاهش یافت. آنالیز آماری نشان داد استرس ناشی از محیط و شخصیت با یکدیگر و نیز با رتبه افراد در خانوار، قبل و بعد از آموزش ارتباط معنی داری (05/0 p<) داشتند.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد آموزش در زمینه مقابله با استرس می تواند در کاهش میزان استرس دانش آموزان به میزان معنی داری تاثیر داشته باشد.
    کلیدواژگان: استرس، دانش آموز، آموزش
|
  • M. Rezaeian Page 1
  • A. Rooholamini, A.A. Haghdoost, B. Sadeghirad, M. Fasihi Harandi Page 3
    Background And Objectives
    Reviewing the scientific literature concerning the analysis of different aspects of PhD education systems can help improve the knowledge promotion system in Iran. Different PhD training models around the world and their advantages and disadvantages have been investigated. The study explored the published papers using a systematic approach. Promotion plans in other countries were also investigated.
    Materials And Methods
    Main databanks between 1998 and 2008 were systematically reviewed using ten standard and sensitive keywords. In the next step, the contents of eligible papers were analyzed and classified.
    Results
    Thirty-two eligible papers were included in the final analysis. The main themes in these papers were about the student admission, supervision of PhD students and evaluation methods. In addition, these papers discussed how universities might improve the links between their PhD students and the community and industry. Moreover, we found information about the variety of training method between different countries, the trends in the number of PhD students and their age, sex and ethnic compositions. Major challenges for Ph.D education include: discipline, law and order in Ph.D programs, quality of supervision, completion time, drop-out rates, increasing number of students, preparation for employment, labor market qualifications and skills, cost of education, inter- university student exchange programs and foreign students admission.
    Conclusion
    Based on our findings, we need to pay more attention to diversify PhD training schemes particularly research-based PhD and professional PhD and to provide PhD education systems appropriate to the present and future needs of our society.
  • R. Vazirinejad, M. Soltani, M.M. Tagavi, M. Rezaeian Page 19
    Background And Objectives
    Professional ability of physicians in urban and rural health centers plays a critical role in success of national health services programs. The present study aimed to evaluate the efficacy of general practitioner's (GPs) participation on promoting the quality of education curriculum of medical students in their health internship courses.
    Materials And Methods
    In this interventional study, two groups of (n=30 for each group) health internship medical students and all GPs working at University Health Centers were included (n=12). GPs were trained in a training workshop for reviewing the health internship program. Data were collected during and at the end of the workshop from the two groups; internship medical students educated in the centers with and without trained GPs who participated in the study, using the study instrument. Health internship score, students’ satisfaction score and the score of a scientific exam were compared between the two groups. Data were analysed by t-test and Mann-Whitney U test and X2 test.
    Results
    There was no significant difference between the age and gender of students in the two groups. Educational level of the students in the two groups was also similar. Mean score of health internship in students educated in health centers with trained GPs and health centers without trained GPs were 18 ± 0.98 and 17.3±1.2 (out of 20), respectively. Mean score of the scientific exam for these two groups of students were 2.9±1.1 and 2.1±0.78 (out of 5), respectively. The results showed a significant difference between these mean scores in the two groups (p<0.01).
    Conclusion
    The two groups of students were matched based on their age, gender and educational level sufficiently. Our findings showed that GPs participation in educational program of medical students in their health internship not only improves both students scientific knowledge and their health internship score but also increases students satisfaction from their educational program of health internship.
  • H. Bakhshi, A. Jafarzadeh, T. Alimohammadi Abdolabadi Page 31
    Background And Objectives
    The first basic step in planning any quality improvement programs is to determine the educational services quality followed by presenting effective strategies to overcome or reduce the possible gaps in access to standard quality education. This study was conducted to aim of evaluation of the student's viewpoints regarding educational services quality presented by Rafsanjan University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    This descriptive - sectional study was performed on 310 students studying at the Rafsanjan University of Medical Sciences in the second semester of academic year 2008-2009. The participants were rendomly seclected and the data was collected using a valid and reliable questionaire based on the SERVQUAL (science quality) insterument. The results were then analyzed, in relation to the five service quality (SERVQUAL) dimensions (tangibles; reliability, responsiveness, assurance, and empathy), by t-test and ANOVA using SPSS softwere. The average service quality gap scores was defined as the difference between the average perceptions score and expectations score.
    Results
    Results indicated that the average service quality gap was -1.52 ± 0.9. The maximum quality gap scores was observed in the faculties of medicine and dentistery respectively (-1.88±0.8, -2.01±0.9) and the minimum value was found in the faculty of para medicine(-1.2±0.7). The results also showed that there are significant differences among the gap scores of five dimensions. The empathy and reliability dimensions had the minimum gap scores (-1.40±1) and the tangibles dimension had the maximum value (-1.8±1.2).
    Conclusion
    Based on our results, from viewpoints of students, the educational services quality is under the acceptable level. For changing this situation, many actions and measures should be taken including; offering training courses or workshops for academic members and staff, modifying the educational technology, and refurbishing the educational building and campus.
  • N. Khanjani, M. Saber Page 41
    Background And Objectives
    The first series of long distant MPH (Master of Public Health) education in Iran started at Kerman University of Medical sciences by enrolling 30 students from February 2008. It seemed necessary to document the experience of this program, in order to use the results for tailoring and establishing similar long distance programs in other medical fields and universities.
    Material And Methods
    This study was a descriptive phenomenology qualitative study. All academics involved in the long distance education program were interviewed. Open and semi-structured questions were asked. The collected data was then coded and categorized to enable further analysis by using theme analysis. The final text was given to two participants for reading and commenting on the validity.
    Results
    Two main themes emerged from the data. The first was the concern of most of the academics about the quality of education; for example the academics thought the student have not learned as well as the face to face education students, their questions remain unanswered, problem solving is difficult and they procrastinate their reading material. The second theme was the problems of the academics themselves, such as the difficulty of teaching of the comprehensive and practical materials, the fact that preparing materials and communication through telephone and email is more time consuming and lack of a face-to-face contact hinders academics from getting instant feedback from their students. They also thought that academics should have been trained and that the infrastructure of long distance education, such as video-conferencing should have been established in advanced. Conclsion: Long distant education is still taking its first steps in Iran and in order to establish successful courses, appropriate planning is essential. Preparing the proper infra-structure, proper familiarization for students and academics before launching the course and continuous research and education-quality evaluation seems necessary.
  • M. Rezaeian, R. Vazirinajad, A. Esmaeili, Z. Salem, M. Asadpour, L. Heidari Page 55
    Background And Objectives
    Situation assessment during the implementation process will create favorable feedback that makes clear to what extent the implemented program has been successful in achieving the predetermined goals. Therefore, the internal evaluation of Social Medicine Department of Rafsanjan School of Medicine was aimed at understanding the strengths and weaknesses points in order to improve weaknesses and reinforce strengths.
    Materials And Methods
    In this descriptive study, different parameters were evaluated including; relevant criteria for the head and middle manager of the group, technical facilities and equipments, library facilities and services, analysis of student's comments regarding educational curriculum i.e. theory, apprenticeship and internship cpourses, faculty member's structure and their curriculum vita (CV) and finally, the group colleague's c omments about the faculty member's teaching quality. Markers associated with each criterion were determined in a checklist form and compared using the Gorman table.
    Results
    Evaluation results showed that the mean scores for the aforementioned parameters were 4.89, 4.46, 5, 2.77, 4.79, 4.56, 4.15, 2.53 and 2.30 respectively. The overall rank for internal evaluation of the group, 3.83, was considered good based on the Gorman ranking criteri on.
    Conclusion
    According to the results, the group rank was strong and very strong for most of the parameters. However, the group rank was satisfactory and borderline for the parameters of library facilities and services and student's comments regarding educational curriculum in apprenticeship and internship cpourses. The findings of this study put a higher responsibility on the Social Medicine Department to have a complete revision of the educational curriculum in apprenticeship and internship courses for medical students and to seek to eliminate weaknesses and enhance strengths points and take the appr opriate action to equip and support the library.
  • H. Babamohammadi, M. Esmaeil Pour, R. Negarandeh, N. Dehghan -Nayeri Page 67
    Background and Objectives Today, the promotion of critical thinking skills should be considered as an expected outcome of BSc nursing curriculum. This study was designed to compare the critical thinking skills of nursing students of Semnan University of Medical Sciences with Tehran University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    In this comparative and descriptive study, 70 and 120 of Y1 and Y4 BSc nursing students of Semnan and Tehran Universities (Tehran, Iran and Shaheed Beheshti Universities) were selected respectively using stratified random sampling. The California Critical Thinking Skill Test, form B (CCTST:FB) composed of 34 multiple choice questions was used to assess the critical thinking skills in five areas of analysis, evaluation, inference, inductive and deductive reasoning. Data was then analyzed using t-test and ANOVA.
    Results
    The results showed that the mean and standard deviation of critical thinking scores for semnan and Tehran bachelor students were 12.34±2.45 and 10.4±2.75, respectively which were significantly different (t=1.95, p=0.002). There was a significant difference between critical thinking skills scores of nursing students in different years of study in Semnan (F3, 0=4.28, p= 0.000), But in Tehran Universities, there was only a significant difference between critical thinking skills scores of Y1 and Y4 students (t=-2.77, p=0.007).
    Conclusion
    Bachelor nursing students of Semnan University had a higher score of critical thinking skills compared to their counterparts in Tehran. There was also a significant difference between junior and senior nursing students. Results from this study and of similar works suggest that more attention should be paid to the process of education based on nurturing of critical thinking skills.
  • M. Sadeghi, C. Lynch Page 79
    Background And Objectives
    Teaching of repair versus replacement of defective direct composite restorations (DCRs) is a clinical concern that has not been studied among Iranian restorative dentistry specialists. The purpose of this study was to evaluate the aspects of restorative dentistry specialists regarding the teaching of repair as a conservative alternative to the replacement of DCRs in Iranian dental schools.
    Materials And Methods
    In this descriptive cross-sectional study, a 14-item questionnaire was mailed to 126 restorative dentistry specialists participating at in18 dental schools. Most of the questions were about implementation of the repair versus replacement, success rate of repair, the teaching repair and replacement of defective DCRs and the longevity of repaired restorations. Data was reported by descriptive statistic.
    Results
    The response rate was 86 (68.3%); the majority (90.7%) of the specialists was implemented repair of defective composite resin, but only 9.3% of them were preferred replacement. Sixty-one (70.9%) of the respondents reported that they taught undergraduate students repair techniques as an alternative to replacing defective DCRs; 51 (59.3%) and 42 (48.8%) of them were teaching the practical and theoretical of repair techniques at the clinical level; the reasons for these approaches in order of frequency were tooth structure preservation, reduction of potentially harmful effects on the pulp, reduction in treatment time and cost.
    Conclusions
    Based on the results, the repair of defective DCRs syllabus has been extensively taught in the Iranian dental schools. Most of the restorative dentistry specialists considered the repair of these restorations as a definitive measure and reported that the repaired DCRs have a longevity of 4.5 years.
  • T. Sadeghi, E. Noohi, A. Ghahramanian Page 91
    Background And Objectives
    Students theses are very important and taking it into accont is an essential consideration for developing future research studies. Thus, this study was designed to investigate theses structure and observance of basic scientific writing guidelines by MSc Nutrsing students of Kerman University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    In this descriptive study, 75 MSc Nursing theses were chosen randomly and analysed for different aspects including general characteristic, content and structure. Data gathering instrument was a questionnaire designed based on the critical appraisal. Data was then analysed by SPSS software.
    Results
    Total score in the 16 research methodology indices was 84.92±10.37 out of 114 which was acceptable based on the likert scale. Most accordance (86.7%) was related to the correct writing and least accordance was related to abstract (29.3%). Theses written in recent years and supervised by two advisors had a better quality.
    Conclusion
    Findings of this study showed an improving trend in the writing of theses. For promotion of quality of thesis writing, the educational programs and courses should be updated and more workshops focused on research methodolosy are warranted.
  • R. Sadr Mohamadi, M. Kalantari, H. Molavi Page 103
    Background And Objectives
    Life skills include group of skills and abilities which help individuals resolve issues in their lives and control conflicts in interpersonal relationship. The aim of this study was to determine the effectiveness of the method of life skill training on subjective well_being of female high school students.
    Materials And Methods
    This semi-experimental study was conducted as a post test, and two pre-test surveys (at one-month follow up). Statistical population comprised all female high-school students of Rafsanjan city in 2010 and the sampling method was multi-stage cluster sampling. Among 148 students who filled the questionnaires, 30 students who had the least subjective well_being score were randomly separated into two groups of 15 students (here called intervention and control groups). The data was gathered by revised subjective well_being Questionnaire prepared by Molavi in 2008 which involves 39 expressions, from 1 to 5 Likert scale, and also by the researcher’s own questionnaire containing demographic information. The intervention group took part in 8 of 90-minute training sessions and the pre test and one-month follow up scores were then analsyed by co-variance test using SPSS software.
    Results
    The pre- test data from the two groups showed no significant difference, however, the post test and one-month follow up scores were significantly higher than control group (p=0.0001). This difference was also observed in follow up survey (p=0.0001)
    Conclusion
    The results of this study show that life skills training courses can improve the feeling of happiness and life satisfaction.
  • A. Bahmani, A.R. Haydarnia, S.S. Tavafian Page 109
    Background And Objectives
    Unavoidable stresses are quite often found in human life and at their tolerable levels are to beneficial to psychological activities. However, an inability to tolerate or control unusual and extreme levels of stress may appear as a psychological and/or physiological disorder. The aim of this study was to evaluate the influence effect of planned education programs on alleviation of stress in male high school students.
    Material And Methods
    This interventional study was conducted on 70 male high school students living in dormitory in Servabad town in 2008. The data collecting tool was a disigned questionnaire (korton test) which distributed among the participants. Within two weeks, four training sessions as lecture or interactive meeting were conducted for all students. Data was then analysed by chi-squre, t-test, and Mann-whitney test using SPSS software.
    Results
    Before training courses, the stress rates due to environment or personality disorder were 68.8% and 71.4% respectively. After training courses, these values lowered to 37.1% and 44.3% respectively. Statistical analysis showed that there was a significant relationship between stress due to environment and personality disorders and also with the social class of students.
    Conclusion
    The results of this study showed that requler training courses can reduce significantly the rate of stress in students.